Rinoplasti Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Burun estetiği ameliyatı olarak da bilinen rinoplasti, en popüler estetik cerrahi-kozmetik cerrahi türlerinden birisidir. Rinoplasti, kişinin burun görünüşünü iyileştirmek amacıyla yapılan yeniden şekillendirme prosedürüdür. Hedef, burnun görünen kısımlarını, başka bir deyişle burnun cilt ile kaplı kısımlarını muntazam hale getirmektir. İdeal rinoplasti, burnun diğer yüz öğeleriyle uyumlu, doğal bir görünüm sergilemesini amaçlar. 

Burun boşluğunun içinde, her iki burun deliğinin ortasında derine doğru uzanan dik ve düz bir duvarımız vardır ki ona septum deriz. Büyüme çağı boyunca geçen yıllarla bu duvar da tüm iskelet gibi büyür, gelişir. Bu süreç esnasında burna alınan darbeler bu duvarın eğrilikler kazanmasına sebep olur. Duvarın eğri büğrü bu haline septum deviasyonu deriz. Deviasyon, kemik ve kıkırdak dokuda olduğu için ilaç, krem, sprey gibi tedavilerle değil ancak ameliyatla düzelir. Deviasyonu düzeltme ameliyatına da Deviasyon Ameliyatı: Septoplasti deriz. Burun estetiği ile beraber veya ayrı uygulanabilir. Eğer Rinoplasti yapılırken beraberinde septoplasti (yani deviasyon ameliyatı) da uygulanırsa -septum deviasyonu- düzeltilmiş olur. Bu sayede burnun şekli düzelirken nefes alış konforu da yükseltilmiş olur. 

Rinoplasti Nedir?

Burnun ucu ile alnımız arasındaki kısmına burun sırtı deriz. Burun sırtının üst kısmı kemik, alt kısmı da kıkırdaktan oluşur. Bu iki doku türünün birleştiği orta noktaya rinion deriz. Bir son ek olan -plasti ifadesi ise tamir etmek, yapısını düzeltmek anlamına gelir. Burun sırtının ortasında yer alan deformasyonlar, burnun diğer noktalarına göre daha çok dikkat çektiği için, bu alanın düzeltilmesini kasteden rinoplasti tabiri doğmuştur. Ancak rinoplastinin anlam aralığı yıllarla genişlemiştir çünkü gelişen tekniklerle, çeşitlenen ve gelişen yeni yaklaşımlarla rinoplasti tabirini artık, burnunuzun dışardan görünen tüm noktalarını ve alanlarını, özetle ‘’Burnun tüm şeklini ve boyutunu değiştirme ameliyatı’’ anlamında kullanırız. Yani rinoplasti burnun görünen kısmının tümünü hedef alan bir plastik cerrahi prosedürüdür. Burun estetiği, rinoplasti, rhinoplasty, nasenkorrektur, estetik rinoplasti, kozmetik rinoplasti, nazoplasti tabirleri hep aynı prosedürü kasteder.

Kimler Rinoplasti İçin Uygundur?

Burun kırığı anısı olsun olmasın burnunun herhangi bir bölgesinde deforme veya asimetrik görünüm olanlar, eğer;

  • 17 yaşını doldurmuş 18. yaşından gün almış iseler
  • Genel anesteziyi riskli kılacak bir kan, dolaşım hastalığına, karaciğer veya böbrek yetersizliğine, akciğer kapasitesini azaltan bir solunum hastalığına sahip değil iseler
  • Halihazırda mevcut, tedavisi süregelen başka hastalıklarına dair ilgili branş doktorlarından onay almış iseler rinoplasti ameliyatı olabilirler.

Rinoplasti Türleri ve Farklı Cerrahi Yaklaşımlar

İki ana rinoplasti prosedürü vardır:

  • Açık: Açık rinoplasti, tüm burna hakimiyet sağlayan yeniden şekillendirme prosedürüdür. Cerrah hastanın burun cildini, burun dudak arasından ince ve narince keserek kaş hizasına kadar kaldırır, ciltsiz haliyle tüm burnu ortaya çıkarır, kemik ve kıkırdaklara gerekli gördüğü kesileri yapar. Bu sayede burnun detaylı anatomisine tümüyle hâkim olmuş olur.
  • Kapalı: Kapalı rinoplasti, daha sınırlı çalışma alanı sunan ama daha az noktaya dokunan, daha az noktanın değiştirilebildiği ancak daha hızlı iyileşme süreci sunan bir yeniden şekillendirme prosedürüdür. Cerrah gerekli işlemleri yapabilmek için hastanın cildini kemik ve kıkırdaktan ayırma kesilerini burun deliklerinin içinden yaklaşarak yapar ve tünel benzeri bir boşluğun içinden çalışır.

Ek rinoplasti türleri şunları içerir:

  • Cerrahi olmayan rinoplasti (dolgu rinoplasti): Bu, hastanın burnundaki çukurları ve düzensizlikleri geçici olarak doldurmak için dermal dolgu maddeleri kullanan bir tür kozmetik rinoplastidir. Sarkık bir burun ucunu kaldırabilir veya küçük bir tümseği düzeltebilir.
  • Revizyon Rinoplasti: Sekonder rinoplasti: İlk rinoplasti ameliyatından sonra ortaya çıkan sorunları gözden geçirir veya düzeltir.

Rinoplastinin Avantajları Nelerdir?

Bir rinoplasti prosedürünün avantajları şunları içerir:

  • Burun şeklini ve boyutunu değiştirmek.
  • Yüz görünüşünü iyileştirmek. 
  • Eğriliği dışa yansımış bir septum gibi burnun yapısal anormalliklerini düzeltmek.
  • Burundan nefes alma düzeyini iyileştirmek.

Rinoplasti Riskleri Nelerdir?

Rinoplasti dahil tüm cerrahi prosedürler risk taşır. 

Rinoplasti sonrası potansiyel komplikasyonlar şunları içerir:

  • Nazal septumda (orta duvarda) bir delik (nazal septal perforasyon)
  • Enfeksiyonlar
  • Burun kanaması
  • Uzun süren yara iyileşmesi veya yara izleri
  • Cilt renginde bozulma
  • Tatmin edici olmayan görünüm
  • Ağrı
  • Ek cerrahi ihtiyacı

Rinoplasti ve Septoplasti Arasındaki Fark Nedir?

Rinoplasti, burun görünümünü ve/veya yapısını iyileştiren bir prosedürdür. Septoplasti ise iki burun boşluğu arasında bir pano gibi düz ve dik duran, yüz iskeletinin içine doğru uzanan duvarın, sağ veya sol nefes yolunu daraltan çıkıntılarını düzelterek hava koridorunu açma ameliyatıdır.

Amaç burnunuzun hem görünümünü hem de işlevini iyileştirmek ise rinoplasti ve septoplasti aynı anda da yapılabilir.

Burun estetiği Prosedürü ve Uygulanması

Rinoplasti genel anestezi altında yapılır. Operasyon süresi şartlara, müdahale edilecek nokta veya alanların sayısına, gereken cerrahi manevraların sayısına ve tekniğine, ek deformasyonların olup olmayışına, kanamaya eğilime, geçirilmiş aynı ya da farklı operasyon varlığına ve başka etkenlere göre değişiklik gösterir. Çok etken olduğu için genel bir ameliyat süresi öngörmek yanıltıcıdır ancak istatistik olarak operasyon süresi 2 saatle 4 saat arası olur. Ayrıca burun estetiğinin ameliyat öncesi hazırlığı ve ameliyathaneyi terk etmeden önceki hazırlığı da toplam bir saat kadar sürer.

Burun estetiği sırasında KBB cerrahı:

  • Hastanın burun deliklerinin içinden çepeçevre bir kesi yapar (kapalı rinoplasti) veya ihtiyaca göre burun tabanı boyunca da enine ve özel açılar içeren bir kesi (açık rinoplasti) yapabilir.
  • Burun kemiklerini ve kıkırdağı kaplayan cildi kaldırır.

Sonraki aşamalarda;

  • Kemik ve kıkırdakların örtü dokuları kaldırılır. Birbirleriyle olan bağlantılarından bozuk yapıda olanlar ayrılır, kıkırdaklar deforme yerlerinden kesilerek doğru açı ve kıvrımlar kazandırılacak şekilde dikilir. Kemiklerin ise deforme kısımları kesilerek veya törpülenerek düzeltilir, açılandırılır ve yeniden tespit edilir.

Bu yapılandırılan dokuların yeni şekilleri ile iyice birbirlerine yapışmaları bağ dokular tarafından sarılıp bağlanmaları aylar sürer. İşte bu yüzden bu tespitlerde eriyip kaybolması aylar süren, özel dikiş malzemeleri kullanılır. 

  • Operasyon bitiminde ciltte yapılmış kesiler tek tek milimetrik özenle dikilir. Cildin sağlıklı ve sıfır/sıfıra yakın iz ile iyileşmesi için özel üretilmiş, milimetrik ve çoğu zaman da eriyen dikişler kullanılır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Rinoplasti ameliyatından sonra şu süreçler gerçekleşir:

  • Şişmeyi en aza indirmek ve iyileşirken burnun yeni şeklini korumak için küçük bir plastik atel takılır. Atel ameliyat bitiminde yumuşak haldeyken burna göre şekillendirilip katılaştırılır, 5 – 14 gün boyunca takılı kalabilir. Atel çıkarıldığında burun cildi silinir ve iyileşme hızı gözlemlenir. Bu aşamada ne yapılacağı hastadan hastaya değişiklik gösterir. Tekrar atel konmaz, ancak 3-4 gün kalmak üzere bantlama yapılabilir, kremli (veya kremsiz) masaj tembih edilebilir, bunların ikisi birden gerekebilir, hiçbiri de gerekmeyebilir.
  • Burun içine silikon destek yerleştirilebilir. Cerrah talimatlarına göre, genellikle ameliyattan 5 – 8 gün sonra çıkarılabilir. Deniz suyu spreyi sıkıp nazikçe sümkürme şeklinde burun temizliği tembihlenebilir.
  • Burun ucunda küçük bir gazlı bez bantlı halde bulunabilir. Burun içinden gelebilecek salgıların ve hafif kanın ağız içine gitmesini engellemek için birkaç saat veya 1 gün tutulması gerekebilir. 
  • Sık olmamakla beraber burun ve göz çevresinde, geçmesi birkaç gün alan şişlik ve morluklar oluşabilir. Çoğunlukla özel bir tedavi gerektirmeden dağılır. 
  • Operasyon bittiğinde anestezi sonlandırılır, yavaş ve kontrollü bir şekilde şuuru açılan hastamız anestezi ekibi tarafından yatağına güvenle gönderilebilecek hale getirilir. 
  • Yatağına alınan hasta başucu 30 derece yüksek halde istirahat ettirilir. Başta hafif ağırlık hissi, basınç hissi, bulantı, uyku hali, yüz buruşturma gibi haller anestezi etkisi sıfırlanıncaya kadar sürebilir. Burun içinde hafif yanma hissi olabilir ancak hastamızın hiç ağrısı olmaz, olmamalıdır.
  • Burun etrafına baskısız temas ile buz jelleri konabilir. Gerekirse birkaç saat – 1 gün devam etmesi planlanır.
  • Hastamız yatağına gelişinin 1. saatinde su içmeye, 2. saatinde de yemek yemeye başlar. İlk öğünü sulu ve yumuşak besinlerle başlar. Devamında ve diğer öğünlerde her istediğini yiyebilir. Kiloya bağlı olarak değişmekle beraber günde 2 – 3 Lt arası su içmesi tembihlenir.
  • Hastamız 3. saatte hemşiresinin veya yakınının eşliğinde tuvalete gidebilir, 4. saatte hastane koridorunda küçük bir yürüyüşe çıkarılır. Dilerse 5. Saatte hastane kafeteryasında kısa bir süre oturabilir. 6. saatte yakınının gözetiminde vücut duşu alabilir.
  • Çoğu hastamız 1 gün sonra evine yollanır. Taburcu edildiği gün evinde mutlak yatak istirahati esastır. Ancak ondan sonraki gün dışarı çıkmak, insanlarla görüşmek, kısa ve yavaş yürüyüşler yapmak, kısa seyahat yapmak, araç kullanmak gibi faaliyetler serbesttir.

Burun estetiği-rinoplasti ameliyatından sonra her insan farklı şekilde iyileşir. Şişlik miktarı ve cilt yapısı herkeste farklı olabilir. Burnun son şeklini alma zamanı değişebilmekle beraber çoğunlukla bir yıldır.

Ameliyattan sonra Op. Dr. Kemal Demir’in tedavi planını takip edin ve burnunuzun düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için takip randevularını aksatmayın.

Burun Estetiği Sonrası Asimetrik İyileşme Nedir?

Vücudunuzun ameliyata asimetrik iyileşme gibi farklı şekillerde tepki vermesi şaşırtıcı olmayan bir durumdur. Asimetrik iyileşme, burnun bir tarafını diğer tarafından daha çok etkileyen şişliktir. Bu, dikkatli bakıldığında burnunuzun eğri imiş gibi görünmesine neden olur ve endişe verici olabilir. Bu kalıcı bir durum değildir. Sebep cildin; deyim yerindeyse burnun eski şekline alışık olması, İçbükey ve dışbükeyliklerinin yerlerinin değişmiş olması, eski çıkıntılı alanlara denk gelen cilt kısımlarının artık o noktaya bol geliyor olması, burnun çoğu zaman küçülmüş ama cildin (şimdilik) aynı kalmış olması ve burnun her noktasının farklı bir müdahale gerektirmiş olmasıdır. Daha çok müdahale edilmiş noktalardaki iyileşme dokuları daha çok tamir hücresi çağırır, bu alanları örten cilt daha çok şişer ve bu şişlikler daha geç sönerler. Asimetrik iyileşme, vücudunuzun ameliyattan sonra iyileşmesinin bir yoludur. Bunu ameliyattan sonra birkaç ay yaşayabilirsiniz. Ancak cilt, eninde sonunda, çoğu zaman 1. yılın sonunda yeni boyut ve şekle alışır. 

Rinoplasti Sonrası Ağrı Durumu

Rinoplasti ameliyatından sonra rutinde ağrı olmamalıdır. 

Rinoplasti Ameliyatından Sonra Normal Hayata Dönüş

Rinoplasti ameliyatından sonra, ne zaman günlük yaşantınıza dönebileceğiniz veya normal aktivitelerinize devam edebileceğiniz konusunda Op. Dr. Kemal Demir’in tavsiyelerine uyun.

Burnunuza küçük ya da büyük hiçbir darbenin gelmemesini sağlamak için etrafınızdaki insanlardan çok daha ve her zamankinden çok daha - aklınızda kalsın diye tekrar ediyorum - titiz davranmalısınız. Bu titizlik döneminin 6 aydan kısa olmayacağını bilmelisiniz. İnsanların el-kol hareketlerinden, bebek ve küçük çocuklardan, dünyamızın esas sahibi hayatın rengi hayvan dostlarımızdan, size doğru açılan kapılardan, otomatik-kayan kapılardan, arkası görünmeyen kapaklardan, burna sürtmeden giyilemeyen kıyafetlerden, elinizi yüzünüze götürebileceğiniz her ani hareketten burnunuza zarar gelebileceğini unutmamalısınız.

İstisnalar olmakla beraber gözlük kullanımı ile ilgili kısıtlayıcı kurallarımız vardır. Gözlük kullanımınıza 3. aya kadar izin vermeyiz, 3. ay dolduktan sonra günde 2-3 saat kadar, 4. ay dolduktan sonra ise dilediğiniz kadar gözlük kullanabilirsiniz. 

5 – 10 gün içinde iş, eğitim veya başka bir meşgalenize dönebilmelisiniz. 2. hafta itibariyle hafif-orta sportif aktivitelere, 3. hafta itibariyle her tür fizik aktiviteye başlayabilirsiniz.

Op. Dr. Kemal Demir'den Bir Not

Burnunuzun görünüşünden rahatsızsanız, rinoplasti için iyi bir aday olup olmadığınızı tartışmak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Burun ameliyatı görünüşünüzü iyileştirebilir, ancak sonuçlarınız hakkında gerçekçi beklentilere sahip olmanız gerekir. Ameliyattan hemen sonra gözle görülür sonuçlar ortaya çıkar, burun her hafta biraz daha son şekline yaklaşır. 4. ayın sonunda son halinin alışı yaklaşık %75'leri bulur. Ancak aylar geçtikçe bu süreç yavaşladığından tümüyle son halin görülmesi hep bir yıllık süreyi bulur. 

Ameliyat denen eylem sağlığı amaçlayan karmaşık ve önemli bir eylemdir. Bunu yapacak cerrah; hasta adına, hastanın yerine düşünerek en iyiyi amaçlar ve metodolojisinin teknik kısmına ait rotayı kendi belirler. Ancak rinoplasti gibi hem sağlığı hem de iyi görünüm elde etmeyi amaçlayan bir ameliyat için bu işleyiş daha farklıdır.

Burna doğru anatomiyi kazandırmaya, burnun doğru ve sağlıklı çalışmasını sağlamaya giden yolda, kişinin burnunun yeni görüntüsüne dair isteklerinin hekim tarafından doğru anlaşılması ve bu isteklerin;

  • ne kadar yerinde,
  • ne kadar mümkün,
  • ve hatta ne kadar yüze uyumlu

olduğuna dair görüşünü net bir dille kişiye anlatması gerekir.

Bu da yetmez, üşenmeksizin karşılıklı görüş alışverişinin devam etmesi ve uzlaşmanın sağlanması gerekir. İşte bu yüzden burun estetiği yaptırma kararında ön koşul, kişinin ve hekiminin, karşılıklı, sağlıklı iletişiminin sağlanmış olmasıdır.