whatsapp

Burun Eti Problemleri

Anasayfa Burun Eti Problemleri
Burun Eti Problemleri

Burun boşluğumuzda; havayı süzmek, nemlendirmek ve ısıtmakla görevli yapılarımız vardır. Sağda ve solda üçer adet olmak üzere toplam 6 adettirler.

İçlerinde kemik yapıda bir çekirdek bulunur. Bu çekirdeğin konumu ve şekli değişmez ama çekirdeği saran yumuşak kısım şişip inerek hacim değiştirme özelliğine sahiptir. Üstelik sağ ve sol burun etleri aynı anda şişip inmezler, aksine şişme – inme fonksiyonlarını sırayla sergilerler, birbirlerini sırayla dinlendirirler. Bir taraf biraz kapalı olsa bile diğer taraf daha açıktır.

Zengin bir kan damarı ağı ve bol salgı üretebilen özelleşmiş bir örtü dokusu sayesinde sıcaklık ve nemi burun boşluğuna yayarlar. Bu sayede, burun boşluğundan içeri giren havaya temas ederek ısıtmaya ve nemlendirmeye hemen o saniyede başlarlar. Ayrıca yüzeyinde kaplı sümüksü yapışkan salgı sayesinde de burna giren toz ve benzeri yabancı madde taneciklerini tutarlar.

Bu fonksiyonlar burun boşluklarını, sadece nefesi içeri alan birer koridor olmaktan öte havayı akciğer için ideal kaliteye ulaştırmak için çalışan bir hava rafinerisi haline getirir. Anladığınız üzere burun etleri gereksiz fazlalıklar değil, solunum kalitesi için zaruri yapılardır.

Burun etlerinin büyüme küçülme fonksiyonlarının aksaması sonucu gereğinden fazla büyümesi ile karşılaşırız. Buna; tütün ürünleri, alerjik yatkınlık, hava kirliliği, su içme ve burun temizleme alışkanlıklarında yetersizlik, uykuya yakın saatte beslenme-atıştırma, tedavisi eksik kalmış solunum yolu enfeksiyonları ve başka bazı hastalıklar sebep olur.

Türkçemizde Burun Eti, tıp dilinde ise konka dediğimiz bu yapıların fazla büyümesi tıkanıklık yaratır. Büyümüş haline de Konka Hipertrofisi deriz.

İlaç tedavileri ile küçülme şansı vardır ancak bu şans büyüme sebebini bulmamıza bağlıdır.

Ameliyat gerek kalırsa fiziki kesi yapmadan özel aparatlarla bu yapıları ağrısız ve kanamasız küçültürüz. Radyofrekans redüksiyon, plazma kinetik, harmonic scalpel, lazer, thermal welding vb. cihazlarla yapabildiğimiz bu işlemler genel anestezi altında olabileceği gibi çoğunlukla lokal anestezi yeterli olmaktadır. Hastanede 1-2 saatlik yatışın ardından ağrısız, kanamasız ve tamponsuz uğurlarız.