whatsapp

Deviasyon

Anasayfa Deviasyon
Deviasyon

Burun boşlukları yüz iskeletimizin içinde yere paralel uzanan bir çift hava koridorudur. Burun boşluklarının içinde, her iki burun deliğinin ortasında derine doğru uzanan dik ve düz bir duvarımız vardır ki biz ona septum deriz. Büyüme çağı boyunca geçen yıllarla bu duvar da tüm iskelet gibi büyür, gelişir. Bu süreç esnasında burna alınan darbeler bu duvarın eğrilikler kazanmasına sebep olur. Duvarın eğrilikler içeren bu haline septum deviasyonu deriz.

Deviasyon, kemik ve kıkırdak dokuda olduğu için ilaç, krem, sprey gibi tedavilerle değil ancak ameliyatla düzelir. Deviasyonu düzeltme ameliyatına da Deviasyon Ameliyatı (Septoplasti) deriz. (Burun estetiği ile beraber veya ayrı uygulanabilir. Eğer Rinoplasti yapılırken beraberinde septoplasti yani deviasyon ameliyatı da uygulanırsa- septum deviasyonu- düzeltilmiş olur. Bu sayede burnun şekli düzelirken nefes alış konforu da yükseltilmiş olur.)

KBB muayenesinde deviasyon tanısı almış olanlar eğer,

  • 17 yaşını doldurmuş 18. yaşından gün almış iseler
  • Genel anesteziyi riskli kılacak bir kan, dolaşım hastalığına, karaciğer veya böbrek yetersizliğine, akciğer kapasitesini azaltan bir solunum hastalığına sahip değil iseler ve halihazırda mevcut, tedavisi süregelen başka hastalıklarına dair ilgili branş doktorlarından onay almış iseler septoplasti ameliyatı olabilirler.

Deviasyon Ameliyatı (Septoplasti) Prosedürü ve Uygulanması

Septoplasti genel anestezi altında yapılır. Operasyon süresi şartlara, kanamaya eğilime, geçirilmiş aynı ya da farklı operasyon varlığına ve başka etkenlere göre değişiklik gösterir. Genel olarak septoplasti süresi 20 dk. ile 1 saat arası olur.

Ayrıca septoplastinin ameliyat öncesi hazırlığı ve ameliyathaneyi terk etmeden önceki hazırlığı da toplam 40 dk. kadar sürer.

Septoplasti sırasında KBB cerrahı:

  • Hastanın burun deliklerinin içinden, iç duvar yapılarına hakimiyet sağlayacak gizli bir kesi yapar.
  • Burun iç kemiklerini ve kıkırdağını kaplayan örtü dokularını kaldırır.

Sonraki aşamalarda;

  • Burun içindeki kemik ve kıkırdakların bozuk yapıda olanları ayrılır ve deforme yerlerinden kesilerek düzgün hava akımına müsaade edecek hale getirilir.
  • Örtü dokuları yerlerine yeniden yerleştirilip sağlıklı ve pürüzsüz iyileşmesi için özel üretilmiş eriyen dikişler kullanılır.
  • Burun içine sağa ve sola birer adet silikon destek yerleştirilir. Cerrah talimatlarına göre, genellikle ameliyattan 5 – 8 gün sonra çıkarılabilir. Deniz suyu spreyi sıkıp nazikçe sümkürme şeklinde burun temizliği tembihlenebilir.
  • Deviasyon ameliyatı bitiminde burun ucunda küçük bir gazlı bez bantlı halde bulunabilir. Burun içinden gelebilecek salgıların ve hafif kanın ağız içine gitmesini engellemek için birkaç saat veya 1 gün tutulması gerekebilir. 
  • Minimal kanlı sümüksü sızıntı olabilir ancak kanama olmaz. Şişlik, morluk ve ağrı hiç olmaz.
  • Operasyon bittiğinde anestezi sonlandırılır, yavaş ve kontrollü bir şekilde şuuru açılan hastamız anestezi ekibi tarafından yatağına güvenle gönderilebilecek hale getirilir. 
  • Yatağına alınan hasta başucu 30 derece yüksek halde istirahat ettirilir. Başta hafif ağırlık hissi, basınç hissi, bulantı, uyku hali, yüz buruşturma gibi haller anestezi etkisi sıfırlanıncaya kadar sürebilir. Burun içinde hafif yanma hissi olabilir ancak tekrar ediyorum hastamızın hiç ağrısı olmaz, olmamalıdır. 
  • Burun etrafına baskısız temas ile buz jelleri, 1-2 saat için konabilir.
  • Hastamız yatağına gelişinin 1. saatinde su içmeye, 2. saatinde de yemek yemeye başlar. İlk öğünü sulu ve yumuşak besinlerle başlar. Devamında ve diğer öğünlerde her istediğini yiyebilir. Kiloya bağlı olarak değişmekle beraber günde 2 – 3 L. arası su içmesi tembihlenir.
  • Hastamız 3. saatte hemşiresinin veya yakınının eşliğinde tuvalete gidebilir, 4. saatte hastane koridorunda küçük bir yürüyüşe çıkarılır. Dilerse 5. Saatte hastane kafeteryasında kısa bir süre oturabilir. 6. saatte yakınının bilgisiyle duş alabilir. Yüz yıkama, diş fırçalama, sakal tıraşı, makyaj vs. serbesttir.
  • Deviasyon ameliyatı sonrası çoğu hastamız 1 gün sonra evine yollanır. Taburcu edildiği gün evinde mutlak yatak istirahati esastır. Ancak ondan sonraki gün dışarı çıkmak, sosyal buluşmalar yapmak, kısa ve yavaş yürüyüşler yapmak, kısa seyahat yapmak, araç kullanmak gibi faaliyetler serbesttir.